Actiunea zaharului in organism

Zaharul industrial rafinat este un aliment concentrat prin excelenta si continr suta la suta substante nutritive. Acesta se extrage atat din trestie cat si din sfecla de zahar. Zaharul pur are valoare energetica mare, adica 100g zahar furnizeaza 400 de calorii, in schimb are valoare nutritiva redusa intrucat nu aduce decat glucide. Alimentatia in acest caz este lipsita de proteine, lipide, vitamine si saruri minerale. Zaharul prezinta avantajul ca are energie mare intr-un volum mic.
Zaharul este un aliment tentant si nu da decat putina satietata. El se digera usor si se resoarbe cu rapiditate, avand tendinta de a fi consumat in cantitate cat mai mare. Apetitul pentru zahar provoaca o consumare de ratie hipercalorica si se ajunge cu usurinta la obezitate. Odata absorbit prin tubul digestiv, zaharul intra in sange provocand o crestere a glicemiei (concentratia grucozei in sange). Acest lucru declanseaza in primul rand o secretie mare de insulina. Insulina este hormonul secretat de pancreas care contribuie la mentinerea glicemiei (zaharului in sange) in limite normale. Daca insulina este insuficienta sau absenta, apare hiperglicemia adica cresterea peste limitele normale a zaharului din sange; de asemenea, poate sa apara in urina (glicozurie), si eventual corpi cetonici in urina (aceasta faza fiind foarte grava, ducand la coma diabetica). La majoritatea adultilor si varstnicilor se observa o crestere in greutate datorita, pe de o parte, sedentarismului si, pe de alta parte, consumului excesiv de zahar si de produse zaharoase.
Tendinta omului de a consuma zahar nu provine dintr-o necesitate ci dintr-o deprindere. S-a inradacinat gresit obiceiul de a bea zilnic doua - patru cesti de cafea sau de ceai cu zahar, de a se manca intre mese dulcuri concentrate (bomboane, un biscuit cu gem, rahat, halvita etc.) si de a sfarsi masa de pranz cu o prajitura.
Se stie ca zaharul este unul din alimentele incriminate in aparitia diabetului zaharat. Cauzele aparitiei diabetului sunt multiple. Una dintre ele este si predispozitia ereditara, adica daca o ruda de sange a avut diabet, este posibil ca descendentii sa contracteze boala. Abuzul de dulciuri concentrate dezechilibreaza sanatatea, atat la adulti cat si la copii.
Copii sunt atrasi de zahar si adesea consuma cu palcere preparate din dulciuri concentrate ca si cele de tipul bauturilor dulci. Acestea constituie un factor de supraconsum caloric, peste necesarul energetic. Trebuie sa se incerce un consum mai moderat al produselor din zahar prin inlocuirea lor cu fructe si sucuri din fructe.
Nu trebuie neglijat faptul ca vascozitatea si adezivitatea produselor zaharate fac ca acestea sa ramana in cantitati mari printre dinti si pe suprafata lor, afectand astfel integritatea dintilor prin aparitia cariilor, cu tot cortegiul lor nefast. Se stie ca excesul de zahar, in special consumarea lui intre mese, sub forma preparatelor lipicioase (caramele, halvita, bomboane, halva, rahat, serbet etc.)  prezinta una dintre principalele  cauze aparitiei cariilor, in special la copii. De aceea, se recomanda splalarea dintilor dupa fiecare masa. Necesarul organismului in glucide este procurat din fructe, legume, paine, lapte etc. Deci, lipsa zaharuluiindustrial din alimentatia diabeticului nu are nici o urma daunatoare.
Glucidele formeaza energia de rezerva a organismului, sub forma de glicogen in ficat si muschi. Glicogenul hepatic este mobilizat si transformat in glucoza. Intarind functia antitoxica a ficatului, glucoza contribuie la marirea rezistentei organismului fata de infectii si intretine combustia musculoasa. De aceea, se recomanda oamanilor sanatosi care depun o munca fizica mai intensa ca si sportivilor.
De asemenea, glucidele prin arderea lor regleaza temperatura corpului si ajuta oxidarea completa a grasimilor.
Se subliniaza faptul ca zaharul nu contine vitamine. Un consum abuziv de zahar obliga organizmul  la o oxidare de glucoza, ceea ce determina un mare consum de vitamine din grupul B. De aceea, printr-un consum abuziv de zahar si de dulciuri concentrate, se produce un dezechilibru metabolic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu