Sahul amplifica gandirea creatoare a copiilor

"Copiii - minune" ai sahului au starnit intotdeauna interesul general si uimirea in fata performantelor pe care le poate atinge gandirea umana la varste fragede. Caplabanca, Reshewdky, Tal, Fischer, Karpov, Ciburdanizde si Kasparov au trecut prin acest stadiu de fenomen - senzatie pentru opinia publica.
O intreaga literatura sahista acrediteaza, mai mult sau mai putin direct, ideea ca mari performeri nu pot ajunge decat unele talente extraordinare, cu o dotare intelectuala de exceptie, care se manifesta printr-o precocitate evidenta. Altfel spus, mare maestru poti ajunge prin munca, dar campioni mondiali si mari maestri de extraclasa ajung numai cei care, in plus, au fost dotati  prin nastere cu capacitati intelectuale de exceptie.
La jocul de sah este nevoie de gandire logica (gandire creatoare) si aceasta poate fi educata. Sa definim aceasta gandire creatoare prin intermediul componentelor sale. Prin gandire creatoare intelegem o calitate deosebit de inalta a proceselor de intelect prin care se produc idei noi, pline de continut - si nu doar o reproducere a unor cunostinte insusite anterior. Ea se realizeaza printr-o serie de calitati ale desfasurarii care, atunci cand se cere, nu actioneza separat, ci complex, in conlucrare. 
Printre aceste calitati se gaseste, in primul rand, sensibiltatea la problema, adica aptitudinea de a recunoaste la timp o problema si a o evita in mod profilactic. In sah, aceasta componenta a gandirii creatoare o intalnim in cazul intrebarii specifice "Ce ameninta?", respectiv "Ce contraamenintare am eu?" in cadrul analizei corecte a pozitiei, al luarii hotararii asupra unei mutari tari etc.
In al doilea rand: flexibiltatea. Aceasta notiune denumeste aptitudinea de a modifica usor si rapid ordonarile din sistemul cunoasterii, de a trece de la un unghi de abordare la altul, de a depasi schemele de gandire existente si a construi procedee noi, de a integra un fapt sau o situatie in diverse contexte sau de a inversa raporturile si de a recunoaste relativitatea unor situatii si afirmatii. Flexibilitatea contine, asadar, mobilitate si capacitate de combinatii, aptitudinea de a schimba usor, la nevoie,  atitudinile in activitatea spirituala, si a nu persista in sabloane rigide. Orice jucator de sah, va cunoaste aceasta exigenta fata de capacitatea sa intelectuala de exemplu atunci cand adversarul ii serveste o surpriza inca din deschidere si cand nu poate sa recurga la materialul de analiza pregatit acasa, cand trebuie sa recunoasca exceptia de la o exceptie, cand nu poate continua un plan initiat anterior, si trebuie sa conceapa rapid alt plan, adecvat situatiei.
In al treilea rand: cursivitatea. Ea defineste aptitudinea de a stabili cat mai rapid legaturi intre elementele izolate ale unei situatii, de a dezvolta rapid ipoteze noi, respectiv de a produce in scurt timp idei. Lipsa cursivitatii poate provoca saracie de idei si criza de timp.
In al patrulea rand: evaluarea.   Ea se exprima prin capacitatea de a aprecia just situatii si fenomene, de a patrunde rapid si sigur sensul solutiei problemei. Ea defineste siguranta judecatii. Analiza adecvata a pozitiei si hotararile asupra mutarii optime sunt influentate in mod esential de aceasta aptitudine.
In al cincilea rand: originalitatea. Ea se reveleaza in solutii, respectiv combinatii neobijnuite (rare, unice in felul lor) sau in cai de rezolvare cu valoare de studiu. Partidele de sah briliante, cu accent pe combinatii, confera celui original, creativ, o stralucire deosebita.
In al saselea rand: elaborarea. Aceasta inseamna  intocmirea unui plan pana in detaliilelui concrete. Componentele necesare in acest sens sunt exactitatea analitica si calcululanticipat decisiv. Indeosebi in conducerea finalurilor cea mai mica inexactitate poate fi decisiva.
Dupa cum vedem, jocul de sah, ofera probe esentiale de verificare a gandirii creatoare. Prin deprinderea treptata a stapanirii acestor cerinte in cadrul procesului de perfectionare sahista ar trebui sa se formeze si gandirea creatoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu