Arta si stiinta Feng Shui

In America de Nord, atractia pentru Feng Shui este tot mai mare. Feng Shui mai este cunocut si sub denumirea de geomantie, forma de divinatie ce consta in aflarea locatiilor potrivite pentru construirea unei case, a unui sediu de firma sau alegerea unui loc funerar, apoi in orientarea si configurarea cladirii respective si, in cele din urma, in aranjarea si decorarea atenta a tuturor spatiilor interioare.
Feng Shui are doua ramuri: una care se ocupa de cei vii si o a doua care ii are in vedere pe cei decedati. Cea care se ocupa cu cladiri pentru locuit si de cele comerciale se numeste "casa yang a feng shui", iar ramura care se concentreaza asupra locurilor de veci si a mormintelor poarta numele de "casa yin a Feng Shui". Literal, Feng Shui inseamna, in chineza, "vant si apa", doua dintre elementele fundamentale folosite de Feng Shui; dar ele nu sunt decat primul pas in intelegerea acestei forme de arta. Cunoscut si sub denumirea alternativa Kun-yu (literal, "cer" si "pamant"), Feng Shui incearca sa descopere sau sa creeze o armonie perfecta intre cer, om si pamant, pentru ca omul sa beneficieze deplin de resursele pe care i le ofera natura. Cu alte cuvinte, scopul Fenf Shui este aflarea sau crearea unui mediu armonios, favorabil oamenilor.
Practicata in China de mii de ani, arta Feng Shui a influentat profund gandirea acestui popor si aspectul asezarilor omenesti din aceasta parte a lumii. Majoritatea chinezilor cred ca soarta es predeterminata in mare masura, in primul rand de actiunile morale ale individului, dintr-o viata anterioara, si in al doilea rand, de energia ch'i a locului in care acesta traieste.
Produs al taoismului, Feng Shui se sprijina pe o serie de teorii taoiste, de exemplu cea a dicotomiei yin-yang, a celor cinci elemente, a trinitatii cer-om-pamant. Chiar si dupa separarea Feng Shui in cele doua mari directii  (Scoala Formei si Scoala Busolei), nici una dintre acestea nu a iesit din granitele taoiste. Urmatoarele sapte componente sunt cele mai importante in Feng Shui: ch'i, muntii, apa, vantul, solul, directia/orientarea si timpul.
Un adevarat maestru Feng Shui trebuie sa posede cunostinte fizice  (topografice) si metafizice (astrologice), deoarece el va examina atat topografia locului cat si directionarea corecta, conform astrilor. In Feng Shui, mai mult decat in alte domenii, cunoasterea superficiala este periculoasa. Un bun geomant trebuie sa stie sa faca uneori compromisuri intre situatia data si ajustarile de rigoare. Iata de ce spunem ca Feng Shui este o arta.
Chinezii considera ca aceste elemente importante afecteaza atat prosperitatea  si viata unei dinastii, cat si bunastarea si traiul oamenilor de rand. Mai multe dinastii care au avut o viata scurta au fost acuzate de pozitionarea eronata a capitalelor lor din punct de vedere Feng Shui.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu