Cum a invatat omul sa vada la sute si mii de kilometrii

Cea mai interesanta utilizare a fotoelementului este la televiziune. Descoperirea mijloacelor de transmitere la mare distanta a imaginilor in miscare si realizarea aparaturii moderne de televiziune reprezinta o pagina minunata in istoria stiintei si a tehnicii.
In legatura cu descoperirea televiziunii trebuie sa amintim ca cercetarea si perfectionarea fotoelemntului a mers pe doua drumuri: un drum, drumul maririi sensibilitatii, a condus la realizarea fotomultiplicatorilor; celalalt drum a condus pe inginerul S. Kataev la inventarea in 1931 a iconoscopului, un fotoelement special pentru transmiterea imaginilor in miscare.
Pe catodul iconoscopului modern este proiectata imaginea obiectului asupra caruia este indreptat obiectivul camerei de emisie de catre operatorul studioului de televiziune. Catodul iconoscopului este realizat sub forma de mozaic. Pe o placa de mica , groasa de 25 - 30 mm si cu suprafata de 13x10 cm, asezata pe o alta placa de cupru, se gasesc aproximativ o jumatate de milion de graunte de argintcu diametrul de 0,2 mm, realizate cu ajutorul vaporilor de cesiu. In felul acesta, in iconoscop se formeaza aproximativ 500000 de fotoelemente elementare. Anodul reprezinta un strat de metal incarcat pozitiv, si asezat pe gatul tubului. Pe mozaic, cu ajutorul unui dispozitiv optic, este proiectata imaginea care trebuie transmisa.
Fotoelementele care se gasesc in locuri luminate ale imaginii pierd electroni multi, iar cei aflati in locuri intunecate pierd electroni putini. Fiecare fotoelement reprezinta fata de placa de cupru un condensator.  Sarcina pozitiva a unui astfel de condensator este cu atat mai mare, cu cat fotoelementul mai luminat. Cu alte cuvinte, in iconoscop, imaginea vizibila este transformata intr-o imagine electronica. Daca este asa inseamna ca, pentru a transmite la distanta imaginea, sunt necesari aproximativ o jumatate de milion de emitatori! Nu va speriati: aceasta este necesar numai in cazul in care dorim sa transmitem toate elementele imaginii in acelasi timp. In realitate acestea sunt transmise succesiv, unul dupa altul.
Descompunerea imaginii in sistemul modern de televiziune se realizeaza cu ajutorul fascicolului electronic. Televiziunea este unul dintre domeniile tehnice care se dezvolta mult in ultima vreme. Astazi televiziunea il ajuta pe om sa-si insuseasca stiinta si tehnica.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu