Alegerea becului potrivit: incandescent, economic sau LED?


becuri economice
Costuri tot mai mari ale facturilor de energie sau cheltuieli mai mari cu sistemele de iluminat? Becuri incandescente sau becuri economice? Alegerile acestea tin de bugetele alocate pentru casa, de stilul de viata, de educatia si exemplele pe care vrem sa le dam copiilor nostri, etc. Sa vedem in continuare o descriere a celor 3 tipuri mai de becuri existente pe piata, pentru alegeri mai usoare.

Becurile incandescente
Becurile incandescente sunt clasicele becuri cu bulb, practic neschimbate de cand au fost introduse de catre Edison, in 1879, si pana astazi.


Datorita eficientei scazute si consumurilor mari, Uniunea Europeana a anuntat restrictii in privinta utilizarii becurilor incandescente de mare putere inca din 2009, iar din 2015 se pare ca este vizata interzicerea lor in intregime si introducere in loc a becurilor incandescente imbunatatite. Acestea au acelasi aspect ca si becul clasic, dar filamentul se afla intr-o capsula cu halogen, plasata in interiorul becului de sticla. Acest nou sistem va scadea consumurile de energie intre 20% si 45%, functie de clasa de consum a becului: B sau C (vezi imaginea de mai sus).

Becurile economice
Becurile economice sau Lampile Fluorescente Compacte au consumuri mult mai scazute de energie (pana la 80%) si o durata de viata semnificativ mai mare deact un bec incandescent (5.000 – 15.000 ore fata de 1.000 ore), trasaturi care justifica investitia initiala.

Principiul dupa care functioneaza este acesta: energia consumata incalzeste gazul din interiorul serpentinelor sau bulbului de sticla, iar acesta devine incandescent si emite lumina.
Atentie! In cazul in care un bec economic s-a spart, incaperea respectiva trebuie aerisita bine cateva ore, cioburile trebuie curatate de pe podea cu carpe umede si in nici un caz nu trebuie folosite aspiratorul, peria sau matura, pentru ca asta ar imprastia si mai mult in aer particule potential periculoase pentru sanatate.

Pentru a masura eficienta unui bec economic, se ia in calcul raportul Lumeni produsi / Wati energie consumata. Un bec este cu atat mai eficient si avantajos economic, cu cat produce mai multi lumeni pentru fiecarea Watt consumat.

Ca si comparatie, un bec incandescent obisnuit foloseste 90% din energia consumata pentru a incalzi filamentul, care, odata devenit incandescent, emite lumina. Doar 10% din energie consumata se foloseste pentru iluminare. Becul economic foloseste 10% din energia consumata pentru a incalzi gazul din interior, care prin incalzire emite lumina si 90% pentru a produce lumina.

De aici si economiile: un bec economic de 20 W furnizeaza aceeasi cantitate de lumina ca si un bec incandescent de 100 W. In cazul majoritatii producatorilor, echivalentele sunt acestea:
Bec incandescent                     Bec economic
40 W                                           9 W
60 W                                         11-12 W
100 W                                       18-20 W


Becurile economice (LFC) emit lumina de mai multe nuante de la alb la galben. Culorea produsa de fiecare bec este mentionata pe ambalaj si se exprima in grade Kelvin (temperature culorii). Cu cat gradul Kelvin este mai mic, cau atat culoarea luminii este mai apropiata de galben, astfel:
Grade Kelvin                     Culoarea luminii                                Recomandata in:
2.700                            Discret/alb-galbui /cald                         Sufragerie si dormitor
5.000                            Mai alb/alb-albastrui/mai rece               Camera de lucru si bucatarie
6.500                            Lumina naturala alb-albastrui / rece        Sufragerie si holuri


Folosind becuri economice , consumurile de energie pentru iluminat scad cu aproximativ 80% si se estimeaza ca investitia initiala in becurile economice (presupunand ca le inlocuim pe toate odata), se amortizeaza prin facturi mai scazute (la preturi constante ale energiei!) in urmatoarele 6 luni.

Becurile tip LED
Noile descoperiri si aplicatiile acestora au adus in ultimele decenii in atentia publicului larg becurile de tip LED, care folosesc Diode Emitatoare de Lumina, in locul filamentelor si gazelor rare folosite de becurile clasice.


Iluminarea cu LED-uri dateaza din anii 60′, cand LED-urile au luat locul progresiv indicatoarelor de pe dispozitivele electronice. Motivul a constat in puterea consumata redusa si durata de viata foarte mare (practic LED-urile nu trebuie inlocuite). Timp de multi ani LED-urile au fost disponibile doar in culorile galben, portocaliu, infra-rosu, rosu si verde. In anii 90′ au fost descoperite LED-urile albastru, cyan si violet. Pana la folosirea becurilor LED pentru iluminarea locuintelor au mai trecut cativa ani, timp in care a fost descoperit LED-ul alb, in 1993.

Gratie acestor descoperiri, astazi becurile de tip LED sunt disponibile si pentru iluminatul gospadariei. Ca si economii aduse, becurile LED sunt mai eficiente decat becurile economice, avand plusuri si la capitolul siguranta in exploatare, durata de viata, dimensiune redusa si nu contin nici un fel de substante periculoase. Pentru a vi se garanta insa toate aceste promisiuni, trebuie ca producatorul, dar si vanzatorul sa fie unul de incredere, altfel investitia nu se jutifica: chiar daca veti da mai putini bani, lumina produsa va lasa de dorit.

Comparatie intre becurile LED, Economice (LFC) si Incandescent
Tipul becului           Eficienta luminoasa (lm/W)       Durata de viata (ore)    Economii la energie (fata de becul incandescent)
LED                   |  100 lm/W   |    50.000 +      |   90%
Economic/LFC   | 60-80 lm/W | 5.000-15.000 |   80%
Incandescent      | 10-13 lm/W  |   500-1.000    |    0%


In ceea ce priveste durata de viata a unui bec tip LED, aceasta se refera la durata de viata a fiecarui LED din componenta becului, nu la becul in sine. Durata de viata a acestuia este mai mica si depinde de factorii de mediu (umiditatea, fluctuatiile retelei de curent si caldura excesiva sunt dusmanii sai cei mai mari, precum si utilizarea in interiorul unor structuri inchise, cum este un bulb de sticla, de exemplu). In ceea ce priveste durata de viata reala, durata garantiei oferita de producator este un bun indiciu.

Cum citim indicatiile de pe ambalajul becului:

Cantitatea de lumina oferita de un bec nu mai este exprimata, ca in trecut, in Wati, ci in Lumeni. Astfel, daca vreti sa stiti cate lumina va ofera noul dvs bec economic, folositi-va de acest tabel orientativ:
Wati (indicativ valabil pentru becurile incandescente) Lumeni (indicativ valabil astazi)
100 W 1300 – 1530 Lm
75 W 920 – 1060 Lm
60 W 700 – 810 Lm
40 W 410 – 470 Lm
25 W 220 – 250 Lm


Alte informatii oferite de producator pe ambalaj
Marcajul energiei imparte produsele in eficiente (clasa A) si mai putin eficiente (clasa G). In cazul becurilor, aceste clase indica cata energie consuma pentru a produce lumina dorita.
Timpul de aprindere: functie de locul unde veti folosi becul, aceasta informatie este importanta sau nu. Este bine sa stim ca exista becuri economice care se aprind la fel de repede ca cele incandescante, precum si becuri care ajung la cantitatea totala de lumina pe care o pot furniza in urmatoarele 60 secunde de la comutarea intrerupatorului.
 
Numarul de comutari pana la defectare: Daca aveti nevoie de becuri pentru spatii in care lumina se aprinde de mai mult de 3 ori / zi sau in spatii cu trafic mare, gen hol/toaleta, sau folositi sisteme cu senzori de miscare, trebuie sa stiti cate comutari suporta becul pana ce se va defacta.
 
Varierea tensiunii: nu toate becurile economice si nici toate becurile Led nu suporta sisteme de variere a tensiunii, asa ca daca va doriti aceasta facilitate, cautati semnul de pe ambalaj sau intrebati vanzatorul.
 
Temperatura de functionare: daca doriti sa instalati un bec economic sau LED pe balcon sau veranda deschisa, cumparati unul care rezista la temperaturi de inghet, altfel pe timp de iarna va furniza mai putina lumina.

Marcajul CE inseamna Conformité Européene, adica sunt produse in conformitate cu normele tehnice europene si intrunesc toate cerintele egate de sanatate, siguranta, protectia consumatorului si a mediului.

Marcajul ROHS (Restriction of Hazardous Substances Directive) inseamna ca becul nu contine substante periculoase conform Consiliului European.

Preturi becuri LED si preturi becuri economice

eMAG are in aceste zile oferte foarte bune la becuri LED, dar si la becuri economice. Cumpara becuri de la branduri mari precum Philips, Osram sau General Electric.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu