Ce sunt vitaminele si cum actioneaza ele

Ce sunt vitaminele?
Cand rostesc cuvantul "vitamina", cei mai multi dintre noi se gandesc imediat la pilule si de aici ia nastere, in mod automat, confuzia cu medicamnetele si drogurile. In ciuda faptului ca vitaminele pot suplini adesea atat rolul medicamentelor cat si pe cel al drogurilor, ele nu sunt nici una, nici alta. In termeni cat se poate de simpli, vitaminele sunt substante organice necesare vietii. Ele indeplinesc un rol esential in functionarea normala a organismului omenesc si, cu cateva exceptii, nu pot fi sintetizate in cadrul metabolismului intern. Absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru, vitaminele se gasesc in cantitati foarte mici in toate alimentele de provenienta naturala. De acolo trebuie sa le obtinem noi, sau din ratiile suplimentare. Un amanunt foarte important de retinut este acelaca suplimentele la care ne referim - disponibile sub forma de tablete, capsule, picaturi, prafuri si uneori chiar injectabile - sunt doar substante naturale extrase din plante si animale, daca nu sunt sintetice.
Viata nu poate exista decat in prezenta tuturor vitaminelor esentiale.
Ce nu sunt vitaminele?
Vitaminele nu sunt nici pilule cu efect energizant si nici inlocuitori ai hranei zilnice.
Multi oameni isi inchipuie ca vitaminele pot inlocui mancarea. Fals. In realitate, ele nu pot fi asimilate in lipsa alimentelor obijnuite.
Vitaminele nu pot inlocui proteinele, nici orice alt aliment nutritiv, ca de exemplu: minerale, grasimi, carbohidrati, apa etc. Asa cum nu se inlocuiesc unele cu altele.
Nu poti sa inghiti doar vitamine, sa refuzi orice mancare si sa speri sa fii sanatos.
Cum actioneaza ele?
Daca am compara organismul omenesc cu un motor cu combustie interna si am considera vitaminele ca fiind bujiile acestuia, atunci ne-am face o idee despre felul in care actioneaza aceste uimitoare substante nutritive.
Vitaminele sunt componente ale sistemelor enzimatice care, actionand asemenea unor bujii , stimuleaza si regleaza metabolismul asigurand functionarea intregului ansamblu la cei mai inalti parametri.
Comparativ cu celelalte substante nutritive - proteine, grasimi si carbohidrati - necesarul de vitamine este minuscul. Vitaminele regleaza metabolismul intern prin intermediul sistemelor enzimatice. Dar lipsa unei singure vitamine poate pune in pericol intreg organismul.
Daca doresti sa achizitionezi vitamine la un pret bun poti sa te uiti AICI.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu