Lucruri interesante de stiut despre apa

1. Apa este un lichid inodor, insipid si incolor, cateodata cu tenta albastruie sau verzuie.

2. 70% din organismul uman este constituit din apa; sangele are 80% apa, cartilagiile 90%, plamanii 80%, inima 79%, splina 75%, rinichii 82%, muschii 75%, oasele 22%, creierul 90%, neurotransmitatorii 90%

3. La nastere, 80% din greutatea nou-nascutului o reprezinta apa

4. O persoana sanatoasa poate bea chiar si 12 litri de apa pe zi.

5. Daca bei prea multa apa intr-un interval scurt, te poti intoxica cu apa. Aceasta apare cand apa dilueaza nivelul sarurilor din vasele de sange, provocand un dezechilibru al apei in creier.

6. Intoxicatia cu apa are sanse mari de aparitie in timpul sesiunilor de alergare intensa ale atletilor performanti.

7. Desi consumul zilnic recomandat de apa este de 8 pahare zilnic, toata aceasta cantitate nu trebuie sa provina doar din forma lichida a apei. Aproape fiecare aliment sau bautura introdusa in organism are un aport de apa.

8. Bauturile racoritoare, cafeaua si ceaiul, desi contin in mare parte apa, au si cofeina, respectiv teina. Cofeina poate juca rolul unui diuretic bland, impiedicand apa sa ajunga in anumite locatii ale corpului nostru.

9. Apa pura (formata doar din 2 atomi de hidrogen si unul de oxigen) are un ph neutru de valoare 7, care nu este nici acid, nici bazic.

10. Apa dizolva mai multe substante decat orice alt lichid. Oriunde ajunge, apa transporta chimicale, minerale si o multime de nutrienti.

11. In jur de 70-75% din suprafata pamantului este acoperita de apa. Mult mai multa apa este stocata sub pamant, in staturile freatice.

12. Pamantul este un sistem inchis, similar unui glob de sticla, ceea ce inseamna ca se intampla foarte rar sa piarda sau sa castige materie. Apa care a existat acum milioane de ani pe pamant exista si astazi.

13. Volumul total de apa de pe Terra este de 1400 milioane km cubi. Insa, oamenii pot folosi doar 0.3% din volumul de apa disponibil. Apa buna de utilizat se gaseste in straturile acvifere, in rauri si lacuri de apa dulce.

14. Atunci cand o persoana simte ca-i e sete, va fi pierdut deja mai mult de 1% din volumul apei in organism.

15. Greutatea pierduta de o persoana dupa activitatile fizice intense provine din apa si nu din grasime.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu