De obicei, se crede că schimbarea bateriei autoturismului este o activitate usoara la care se pricepe oricine. Însă, chiar dacă pe moment, totul funcționează bine, dacă nu o faci cum trebuie, riști să te trezești cu probleme serioase. De exemplu, cu un simplu scurt-circuit care duce la incendiu...
Etapele care trebuie urmate pentru a schimba corect o baterie in anotimpul rece.
1. Cumpara o bateria de la un magazin online
Cel mai simplu este să achizitionezi un acumulator auto de pe internet, eventual de pe o platformă online unde vând mai mulți vânzători, că să te asiguri că obții prețul cel mai mic. Alege amperajul recomandat de producător, sau chiar mai mare, dar asigura-te că ai loc în lăcașul de sub capotă și că bornele sunt exact cum trebuie, nu inversate. Ai grija, că în momentul sosirii curierului , trebuie să predai bateria veche dacă nu vrei să plătești o suprataxă !
2. Alege sculele care trebuie
Ca să schimbi o baterie auto este nevoie de chei tubulare. O cheie cu prelungitor de 13 sau 14 că să scoți prinderea bateriei de tăviță și de o cheie de 10 sau 12 pentru scoaterea mufelor de pe borne. Mai este bun și un șmirghel că să cureți mufele pe interior sau un spray de contacte.
3. Desurubeaza suruburile
Cu cheile din dotare slăbește prinderea inferioară a bateriei, dar și șuruburile care prind mufele de borne. Nu contează ordinea în care scoți bornele, dar contează să nu le atingi între ele când bateria este în poziție. După ce ai scos mufele, poți ridică ușor bateria, asigurându-te că nu lovește ceva, cum ar fi o mufă de plastic de pe cablul pozitiv de incarcare.
Cand pui bateria nouă, cel mai important este să o fixezi de tăviță metalică în care se montează. Nu face greșeală să lași bateria nefixata, deoarece în cazul unui accident sau când iei o groapă mai mare poate să se răstoarne și să producă un scurt-circuit. Cum pui bateria pe poziție, fixeaz-o în partea de jos sau cu prinderea superioară și apoi fixează mufele și strânge toate suruburile.
5. Masoară încărcarea (ampermetru)
Dupa ce ai pus bateria nouă, pornește motorul și cu un ampermetru obișnuit, pe care îl găsești oriunde, sau la vreun vecin mai tehnic, măsoară nivelul de încărcare. Această operațiune se face de obicei în service, dar poți să o faci și tu, singur, acasă, gratis, convingandu-te că alternatorul încarcă bine bateria.
Dacă bateria dumneavoastră este mai veche de 4 ani atunci este indicat să achiziţionaţi alta. Poti vedea AICI baterii la preturi bune. Doar AICI gasesti bateria potrivita pentru tine! Alege dintr-o gama larga de modele, capacitati si PRETURI!
Interesant articolul. Multumesc
RăspundețiȘtergere