Argila - remediul miraculos

Ce este argila? Din timpuri indepartate, oamenii - si animalele! - au recurs la felurite namoluri pentru a preveni sau vindeca anumite boli sau pentru a inlatura consecintele unor accidente. Argilele sunt roci sedimentare care provin din lenta eroziune a graniturilor. Compusul lor de baza este un silicat de aluminiu hidratat. Argilele se umecteaza usor pentru a forma paste impermeabile si plastice; cand se usuca, ele se intaresc, se contracta si crapa.
Proprietatile generale ale argilei.
Argila puternic imbibata cu apa are numeroase proprietati. Ea absoarbe gazele, precum si virusii si bacteriile - asupra carora are un efect paralizant sau chiar ucigator; de asemenea, retine diverse substante, ceea ce explica puterea sa de dezinfectare.  Are un rol usor mineralizant si corector al pH-ului, mai ales epidermic.

Exista mai multe tipuri de argila.
Exista patru tipuri de argila asa-zise medicinale:
1. Smecticele: bogate in  magneziu (4%) si in oxid de calciu (10%), dezodorizeaza si curata ranile purulente, favorizeaza viteza de cicatrizare a ranilor; nu numai ca nu intoxica leucocitele, ci chiarb la activeaza, luptand impotriva bacteriilor prin incarcaturile lor electrice si urmele de cationi de magneziu eliberati. Descongestioneaza hemoroizii.
2. Refractarele: sarace in oxid de fier (mai putin de 4%) si in oxizi alcalini (mai putin de 0,8%), sunt folosite mai degraba la fabricarea demachiantelor si a lotiunilor de cosmetice netoxice.
3. Bentonitele: catifeleaza epiderma, o intaresc si o hidrateaza , o curata si, implicit, o inalbesc. Mult mai bine decat glicerina ori vaselina, ele linistesc durerile inflamatorii si absorb abcesele si furuncurile, evitand orice infectie. Folosite intern - cu precautie - in anumite circumstante, bentonitele calmeaza ulcerele gastrice si duodenale, permitand cicatrizarea lor prin acoperirea cu o pelicola protectoare  a mucoaselor iritate.
4. Caolinicele: se dovedesc a fi cicatrizante energice. Sunt utilizate la prepararea unor ape de gurapentru albirea dintilor, dezinfectarea si cicatrizarea gingiilor, precum si a gargarelor impotriva durerilor de gat. Mai sunt folosite drept remediu impotriva iritatiei intestinale, a aerofagiei si a flatulentei, ori la fabricarea produselor de frumusete.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu