Nu va puteti imagina bucuria pe care o resimt atunci cand culeg o floare simpla, cu care ma imprietenesc. Mai mult, gratie darurilor naturii, imi pot umple sifonierul cu amestecuri frumos mirositoare si benefice confortului meu. Si ce placere deosebita sa invat a ma cunoaste mai bine, pornind de la un parfum dulce! In definitiv, Cristofor Columb a descoperit America pornind in cautarea mirodeniilor.
Ce sunt uleiurile esentiale?
Uleiurile esentiale sunt lichide aromatice, fara grasimi, care se gasesc in mod natural in diferite parti ale plantelor, ierburilor, florilor, fructelor, lemnului si mirodeniilor. Ele constituie cea mai mare forta vitala a planetei si au capacitatea de a ne intari sistemul imunitar si de a ne stimula aptitudinile naturale de vindecare ale corpului.
Ce este aromaterapia?
Aromaterapia este arta si stiinta utilizarii uleiurilor esentiale pentru mentinerea sau ameliorarea sanatatii si frumusetii. Etimologic vorbind, termenul aromaterapie inseamna tratamentul 'terapia' [bolilor] cu ajutorul aromelor (esente sau uleiuri esentiale provenite de la plantele aromatice). Toate civilizatiile vechi - egipteana, greaca, romana, chineza si indiana - au folosit aromaterapia pentru confortul fizic si psihologic. Cuvantul aromaterapie a fost pentru prima data folosit de un chimist de origine franceza. El a descoperit, accidental, proprietatile de vindecare ale levanticii, dupa ce s-a ars la maini, in urma unei experiente: a introdus mainile intr-o cuva plina cu ulei de leventica in stare pura, deoarece era cel mai racoritor si calmant lucru pe care il avea la indemana. A descoperit astfel ca mainile sale s-au vindecat foarte repede, fara sa lase nicio cicatrice. Aceasta experienta i-a conferit titlul de parinte fondator al aromaterapiei. Numele sau era Rene Maurice Gattefosse.
In zilele noastre, aromaterapia este o ramura a medicinei naturale si alternative, care se dovedeste atat preventiva, cat si curativa.
Cum se obtine un ulei esential?
Procesul general de obtnere a uleiurilor esentiale se desfasoara dupa metoda distilarii sau a antrenarii cu vapori de apa, urmarindu-se retinerea cat mai multor extracte naturale din plante si arbori aromatici. Esenta plantei, care se afla in vacuole, pungi sau canale secretorii, ori in peri glandulari, este eliberata sub efectul caldurii si al condensarii. Un ulei esential este format exclusiv din molecule aromatice, cu conditia ca puritatea sa fie totala si sa fi fost distilat corespunzator.
Criterii de calitate
Majoritatea unleiurilor esentiale provin din culturi biologice sau spontane. Cu cat o planta a fost supusa ma mult intemperiilor in perioada de cresterii, cu atat mai buna va fi calitatea sa., pentru ca a fost intarita.O planta foarte protejata este mai slaba si esenta sa are de suferit. Pesticidele si insecticidele nu trec in uleiurile esentiale, exceptand esentele unor citrice (de exemplu: portocala, lamaie si grepfrut), pentru ca procedeul de extragere este diferit: coaja fructului este presata. Uleiurile esentiale sunt deseori modificate cu alcool, ulei vegetal sau alte uleiuri de calitate mai slaba, proprietatile lor terapeutice fiind astfel atenuate.
Conservare
Uleiul esential se pastreaza perfect cativa ani, la adapost de caldura si lumina. De altfel, au fost descoperite esente in urcioare duble din pamant ars in piramidele din Egipt. Flacoanele din sticla bruna sunt cele mai potrivite pentru buna conservare a uleiurilor esentiale. Dupa unu - doi ani nu trebuie sa se mai foloseasca uleiurile esentiale in tratamentul intern. Totusi , ele pot fi folosite, fara niciun inconvenient, in aparatele de pulverizare a aromelor.
Proprietati generale
Cele mai multe uleiuri esentiale sunt antiseptice, antimicrobiene si antiinfectioase. Mai mult, unele dintre ele stimuleaza energia vitala. Altele ajuta la reglarea sistemului nervos, a glandelor hormonalesau la detoxifiere, permitand eliminarea toxinelor. Utilizarea unui ulei esential de prima calitate permite obtinerea rapida a unor rezultate bune.
Interesant,totul.
RăspundețiȘtergereVoi mai reveni, sa lecturez...
O zi frumoasa !