Cum se produc precipitatiile

Aversele de ploaie nu sunt altceva decat o forma a precipitatiilor atmosferice. Dar oare cum iau nastere aceste precipitatii? Norii alcatuiesc un sistem stabil, atata vreme cat elemntele lor componente (picaturi de apa si cristale de gheata) plutesc la un anumit nivel si nu ajung la suprafata Pamantului. In clipa cand acest echilibru se rupe, cea mai mare parte a elementelor componente ale norilor vor cadea pe suprafata terestra, dand nastere precipitatiilor.
Sa luam, spre exemplu, cazul norilor Cumulonimbus, care au produs furtuna. Acesti nori au o structura mixta, adica sunt alcatuiti atat din picaturi de ploaie, cat si din fulgi de zapada, cristale de gheata etc.. In interiorul lor sunt puternic dezvoltati curentii verticali - ascendenti ce antreneaza, de la baza norului spre varf, aerul cald, bogat in umezeala, dar si in miscari verticale - descendentece ce duc aerul rece de la inaltime, spre suprafata solului.
Si astfel, picaturile de apa din partea inferioara a norului, ajungand in straturile de aer mai rece de la inaltime, unde temperatura aerului coboara sub 0 grade C, ingheata, transformandu-se in cristale de gheata. Cristalele de gheata sunt purtate de curentii descendenti spre baza norului. In cadere ele pot capta picaturi mici de apa sau chiar vapori de apa, ce sublimeaza direct pe cristalele de gheata, facandu-le bineinteles sa le creasca greutatea. Acum, ele nu mai pot antrenate iarasi de miscari de miscari ascendente spre varful norului si, topindu-se, vor cadea la suprafata Pamantului sub forma averselor puternice de ploaie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu