Vinul - bautura sanatoasa

Vinul este bautura obtinuta exclusiv prin fermentatia alcoolica, completa sau partiala, a strugurilor proaspeti sau supusi unor prelucrari autorizate, ori a mustului de struguri proaspeti.
Prepararea vinului, alaturi de cultura vitei de vie, constituie una dintre cele mai vechi indeletniciri ale omului. Folosirea pe un numar mare de ani a unei plantatii si legatura stransa, pana la confundarea, intre locul de productie al strugurilor si cel de obtinere al vinului, de catre una si aceeasi persoana, au contribuit la acumularea unui fond bogat de experienta, la perpetuarea de-a lungul secolelor, a unui numar insemnat de practici, procedee, apinii traditionale. Acest tezaur de ingeniozitate, originalitate si finete a stimulat dezvoltarea gustului omului pana la rafinament.
Vinul trebuie pretuit asa cum este el in stare naturala cu continutul de substante armonios echilibrate, cu parfumul si buchetul care pastreaza amintirea locului si timpului in care a fost realizat.
Vinul a fost primul drog activ cunoscut de om si primabautura igienica, dupa apa. Un vin bun consumat in cantitati moderate stimuleaza apetitul daca este luat cu un sfert de ora inainte de masa. Actiunea euforica a vinului este utila pentru batrani.. Fierul pe care il contine vinul este foarte asimilabil. Intre altele, vinul este socotit si ca cel mai vechi tranchilizant cunoscut. Doze moderate, zilnice, de vin nu sunt periculoase nici pentru hipertensivi, ci, din contra, sunt recomandate, unele din substantele din vin ajutand la dilatarea vaselor periferice. In cantitate mica, vinul sec este digestiv si se recomandachiar si diabeticilor, iar vinul alb este socotit ca cel mai bun diuretic. (Chauney Leake - 1985).
Vinul stimuleaza atat munca fizica cat si cea intelectuala, el da vioiciune spirituala, optimism si veselie celor care il consuma. "Cine bea vin, bea geniu." a spus Beaudelaire.
Numai vinurile naturale si de buna calitate au o actiune binefacatoare asupra organismului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu